Friese jachthonden

Onze beide Friese rassen zijn jachthonden. Het oorspronkelijke doel van een jachthond is om een ​​hond zodanig te fokken dat hij kan helpen voedsel op tafel te zetten. Inmiddels zijn er vele soorten jachthonden en allemaal hebben ze hun specialiteiten. 

Zowel de Stabijhoun als de Wetterhoun hebben van oudsher de taak om wild te vinden, het op te stoten zodat het geschoten kan worden en om het geschoten wild te apporteren of na te zoeken.

Jachthonden hebben een aantal sterke instincten. De geur van wild is zeer aantrekkelijk voor hen. Of het nu gaat om wild vinden om voor het geweer te brengen, of om al geschoten wild op te zoeken, of apporteren (kleinwild) of nazoeken (grofwild), het gaat instinctmatig, en met training kunnen we dat optimaliseren. De eigenaren die hun Stabijhoun en/of Wetterhoun op het erf houden, zullen dit herkennen, want ook op ongedierte zijn onze rassen scherp. Er kan zomaar ineens een rat, een mol of een muis op je stoep liggen.

Deze instincten zijn eigenlijk alleen nuttig voor ons  als ze door training zijn aangepast. Op jachttraining maken we dus gebruik van de aangeboren eigenschappen van onze jachthond. We willen immers ook dat de hond goed luistert als er bij bebouwing en wegen wordt gejaagd. Bij jachttraining gaat het dan ook vooral om appel.

‘Maar ik heb niets met de jacht’

Dat kan, maar je hebt wel voor een jachthond gekozen, en de instincten krijg je erbij. Hoe fijn is het dan als je juist op jachttraining leert hoe daarmee om te gaan? De drang om wild op te jagen of te vangen is groot en je kunt in deze maatschappij nu eenmaal niet je hond de vrije hand geven. 

Zoals gezegd is jachttraining vooral appel, en als resultaat krijg je niet alleen een goede jachthond, maar ook een trouwe metgezel die graag met je werkt, een fijne en evenwichtige huishond en een sociale hond. De hond kan zijn energie kwijt op een manier die past bij zijn instincten en hij wordt voldoende cognitief uitgedaagd.

Waar train je voor?

In de eerste plaats train je voor de lol! Niets zo leuk als prettig en vrij van druk samenwerken met je hond. Onze hounen moeten niets hebben van druk!

En als het goed gaat, kun je eens kijken waar je staat op een clubdiplomadag. Een mooie volgende stap is een standaard jachthondenproef.

Ga je niet voor apporteren, maar voor zweetwerk, dan zijn ook daar mooie wedstrijden voor. Alle evenementen zijn beschreven in het reglement jachtcommissie.

 

De Friese Hounen Club erkent de jachteigenschappen van onze hounen, sterker nog, het is een van onze doelen om de jachteigenschappen te behouden en te verbeteren. Hoe doen we dat?

Het doel van de jachtcommissie is het bevorderen en stimuleren van de werkeigenschappen van de Stabijhoun en Wetterhoun. Om dat doel te bereiken organiseert de jachtcommissie verschillende evenementen, zie hiervoor onze activiteitenkalender waarin je kunt selecteren op jacht. Bij evenementen kun je onder andere denken aan proeven, wedstrijden en trainingen. 

 

Een jachtevenement heeft ten doel de bruikbaarheid van een hond voor het werk voor en/of na het schot te testen en/of te kunnen beoordelen, en om eigenaren van een Stabijhoun of Wetterhoun te stimuleren om met hun hond te gaan werken.Een belangrijk evenement is de jaarlijkse clubdiplomadag. Alles over de clubdiplomadag en de mogelijkheid om in te schrijven, vind je hier.

Voor vragen kun je mailen naar anita@friesehounenclub.nl.

Design by Different Ways of Communication